Sedekah

 

Antara kelebihan bersedekah:



  •  Allah melipatgandakan pahala
  • Menolak bala bencana
  • Dipanjangkan umur & mencegah ajal yg buruk :

husna tertarik dgn kisah sedekah mmanjangkn umur ..kisah NabiyAllah Ibrahim dgn Malaikat Kematian.. leh baca kt cini.. (Click here) :)
Sedekah dpt hapuskan sikap sombong & bangga diri :)

Pastikan kita bersedekah itu dari sumber yg HALAL ^-^

3rd Award


3rd Award :) : dari Atika Aula




Thanks Atika :)


Nak tag jgk kt :) ....

Pengurusan Jenazah

Pengurusan Jenazah (teori & praktikal) : Bertempat di Kolej Universiti Islam Selangor (KUIS).
Foto oleh:husna:)


Para peserta mendengar dgn teliti + penuh semangat (^-^)..

..Peserta menjalani praktikal pengurusan jenazah..


Kenangan bersama AJK projek dan penceramah ^-^


Setiap anak Adam akan dikembalikan kepadaNYA..
jadi eloklah kita mempelajari cara menguruskan jenazah..
kerana inilah khidmat terakhir buat ibu bapa serta sesiapa sahaja yg pergi meninggalkan kita buat kali terakhir...

Bagi sesiapa yang ingin mengadakan program ibadah
&
untuk maklumat tentang penceramah, boleh bertanya di ruangan comment..
^-^
 wassalam

GiveAway Edy: "TerbangJauh2"


Korang hanya perlu :
1. Buat 1 entry pasal giveaway ni dengan tajuk "GiveAway EdY : Terbang Jauh-Jauh"...
DONE
(letak banner giveaway pada entry dan pastikan kat entry korang ada link terus ke entry contest ini)
DONE
2. Jadi follower blog ini...
DONE
3. Tag 1 org blogger lain atau lebih dan make sure dieorg tahu...
NOT DONE dah lewat pulak nk tag blog lain..huh..
4. Tinggalkan link entry korang kat ruangan comment entry [INI]
 

URL blogspot telah dieksploitasi~

Salam..
Note ni husna amik dari SalamUkhwah punye facebook..

by Salam Ukhuwah on Saturday, December 18, 2010 at 7:43pm
بسم الله الرحمن الرحيم

Salam semua..
Semoga chat dan ceria2 selalu..senyum s0kmo.
Kali ni saya nak share dengan rakan-rakan tentang 1 perkara.
Cuba kawan-kawan taip Url laman web blog masing-masing..tapi tukar jadi macam ni.
atau
rakan-rakan buang "s" atau letakkan terbalik mcm sy wat kat atas 2.
Korang akan jumpa laman web ni
"Mega Site of Bible studies and information"
x kira la korang taip Url sape2 p0n, yang penting blog dan macam saya bg contoh kat atas 2. Nampaknya Url laman web kita dah di eksploitasi oleh pihak-pihak tertentu.
Mungkin ada yang dah tau tentang ni, dan mungkin ada juga yang tidak tahu. Jadi, berhati-hati bila kita tulis Url kat mana-mana, supaya tidak bagi Url yang salah. Senang-senang je mereka nak menyebarkan" dakyah" kat orang ramai.
Berapa ramai orang yang ada blog?? Berapa ramai orang Islam ada blog?? Memang mudah kita dieksploitasi..macam 2 la bila orang kafir dapat menguasai teknologi. Apa2 p0n diorang boleh buat untuk melalaikan umat Islam, menyesatkan umat Islam. Cube kita fikir-fikirkan dengan hati nurani..sebab 2 kita sebagai umat Islam perlu kuat supaya kita tak ditindas oleh musuh-musuh.

Fikir-fikirkan ya saudara-saudara seIslam ku..


thus, hati2 dalam meninggalkan URL blog anda..

Award from K.Mira..

2nd Award from CpludMiera


daveharm.com

Assalamualaikum, ptg ni hujan..boring2,buka blog..tguk2 K.Mira ada tag award "BLOG KAMU KIUT GILER" kt husna..  ThankU, K.Mira coz  pilih blog husna ^-^

 
Seperti kebiasaan, nak ambik award yg telah di'tag' ni kenela jwb beberapa soklan:

1) Kene jadi follower blog Ain Soofiya

Husna dah pon follow blog Ain Soofiya ;)

2) Kenapa korang nak ambik award nih??
Husna ambik award ni sbb telah ditag oleh Plud's Corner aka K.Mira ^-^


3) Kenape jadi follower Ain Soofiya's Blog? (terpaksa rela/nak award)
Mm..bcoz... blog ain cute..byk content.. + + nak award.. huhhuu..

4) Komen tentang Ain Soofiya's Blog
Blog ain byk content.. nice.. pinky  :)

5) Tag 5 orang follower yg kiut giler

Atika Aula salam UkhwAh
Syafiah


Erm..baru tfikir 4 nih :)..

Sekian sahaja tuk kali ni. Diharap sudi terima award ni ye..salam ^-^

Kerja..Kerja..

Alamak.. kene cari keje.. xleh 
main2 dah..

Kawan2 yg ada info job harap sharing ye..^-^



Award from Byna..



1st Award from MissBynaYgComey


thankUveryMUCH!! to MissByna coz give award nie:)
dh lame dh dapat award nie..lupa nk wish TQ..ish2..
rindunyr rse kt MissByna nie.. dia la yg byk mganjar wat blog nie..
dgn itu.. husna nk bg teddy  I LOVE U kt MissByna nie


Award ni ada soklannyr..hehe


1. Thanks the person who gave you the award and link the person.
    TQVM MissByna  bagi Award nie:)

2. Spread the words to 15 bloggers who you like and you think their blogs are awesome!
award nie..husna nk bg jgk kpd..


3. Tell 7 things about yourself
1. Good
2. Nice
3. Friendly
4. Focus..hehe yeke??
5. duk pikir..
6. duk pikir lagi...
7. dan duk pikir lg.. :p.

..lame sungguh trase praktikal 6 bln nie.. 
....dan skrg.....
Tamat sudah praktikal.. ALHAMDULILLAH.. ^-^

Cukur Rambut

salam,
hari khamis 11nov 2010 hritu,.. 
ada wat knduri n cukur rambut baby..
meh kte tguk..^-^



...Tok Wan duk cukur rambut cucunye..^-^....



.................Tada..comeyer...^-^........


Demi Masa

Assalamualaikum..

buat..familyku..sahabatku..kwn2ku..
&
buat diriku yang selalu lalai..


Setiap detik..masa..& hari yang indah ini..
marilah kita melakukan kerja yg bermanfaat..
ada tanggungjawab yg perlu dibuat...jgn terlalai dgn perkara yg tidak berfaedah..





9 Dzulhijjah

Rukun Haji
a. Niat
b. Wuquf
c. Tawaf Haji
d. Saie
e. Bercukur
f. Tertib
WUKUF di Padang Arafah
"Wukuf di Arafah adalah rukun haji yang kedua tetapi yang utama dari rukun-rukun haji itu. Itu adalah berdasarkan kepada sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud : "Dari Abdul Rahman bin Ya'mur r.a katanya: Bahawa Rasulullah s.a.w menyuruh seorang penyeru menyerukan : "Haji itu ialah "Arafah". Barang siapa datang pada malam tanggal sepuluh, sebelum terbit fajar, bererti dia telah mendapatkan Arafah" (Riwayat - Ahmad dan Ashabus Sunan) Apabila tiba 8 atau 9 Zulhijjah, setelah berihram (bagi mengerjakan haji secara tamattu') maka berangkatlah untuk berwukuf di Padang Arafah. Arafah letaknya di luar Tanah Haram dan jauhnya dari Mekah lebih kurang 12 batu atau 18 kilometer."
Arafah merupakan sebuah lembah yang terletak di antara Muzdalifah dan Thaif. Terbentang mulai dari perbatasan kawasan Arafah sampai di gunung yang dinamakan Jabal Arafah. Yang mengelilingi lembah ini mulai dari arah timur berbentuk seperti setengah lingkaran


Hari ‘Arafah  iaitu 9 Dzulhijjah adalah hari terbaik sepanjang tahun kerana Nabi s.a.w. bersabda; “Tidak ada hari yang paling banyak Allah membebaskan hambanya pada hari tersebut dari neraka dari hari ‘Arafah” (Riwayat Imam Muslim).Disunatkan kita berpuasa pada hari tersebut, dalilnya ialah; hadis dari Abu Qatadah r.a. yang menceritakan; Nabi s.a.w. ditanya tentang puasa hari ’Arafah. Baginda bersabda; “(Puasa hari itu) dapat menghapus dosa tahun lalu dan yang akan datang” (Riwayat Imam Muslim).






 Daripada,





Indahnya Kurniaan Ilahi

5hb Nov 2010, Jumaat 28 Zulkaedah 1431Hijrah
Wad 2A,no 17, Putrajaya.

Alhamdulillah. bersyukur ke hadrat Ilahi
di atas limpah kurnianya menganugerahkan cahaya mata buat Along & K.Long^-^. 

 Una dapat gelaran Maksu la nmpaknye..hehhe^-^.. gembira tu mmg x leh nk ckp.. detik menunggu mase kt luar bilik bersalin mmg mendebarkan.. tnggu punye tunggu.. sambil bc Yassin.. Selawat...Dzikir smua.. akhirnya pada detik lebih kurang jam 11.30pg. K.Long selamat melahirkan anaknya yg kiut miut tu..Alhamdulillah ^-^ Erm..sakan nak beli baju baby la jp g nie. hehehe:)  Tidak lupa juga,hari khamis ni, InsyaAllah..Majlis cukur rambut akan dibuat. mengikut sunnah, 7 hari slpas kelahiran rambut bayi dicukur^-^

Baby:)

Sunnah-sunnah dalam menyambut kelahiran bayi.

Terhadap keluarga bayi: 
  • Memberikan kabar gembira tentang kelahiran si bayi kepada keluarga dan kerabat orang tua si bayi. 
  • Memberikan ucapan selamat atas kelahiran bayi dan mendo’akannya.

Terhadap bayi: 
  1.  Mengumandangkan azan
  2. Tahnik
  3. Pemberian nama
  4. Aqiqah
  5. Cukur rambut
  6.  Khitan / sunat.
  • Dari al-Hasan bin Ali dari Rasulullah s.a.w., baginda bersabda: Barangsiapa yang anaknya baru dilahirkan, kemudian dia mengumandangkan azan ke telinga kanannya dan iqamat di telinga kirinya, maka anak yang baru lahir itu tidak akan terkena bahaya `ummu shibyan' (angin dr jin). 
  • Anak yang baru menghirup udara dunia ini telah diajarkan dengan aqidah dan syariat Islam, sebagaimana seseorang yang akan mati diajarkan dengan kalimah tauhid `La ilaha illallah’. Agar pengaruh azan ini dapat meresap ke dalam diri anak ini. 
  • Azan ini ialah untuk mengusir syaitan yang memang menanti-nanti kelahiran bayi ini. 
  • Azan dikumandangkan ke telinga bayi agar seruan dakwah kepada Allah dan agamanya dapat mendahului seruan jahat syaitan. 
  • Azan dan iqomah yang diperdengarkan akan dirakam oleh bayi berkenaan yang menjadi sebahagian dari pendidikan tauhid, syariat dan akhlak

...:: Didoakan moga semuanya selamat ::...

1 Nov 2010

Tanggal 1 Nov 1961..Sg.Kecil Hilir,Bandar baru,Kedah.. Lahirlah seorang insan bernama Rosnani Othman. Berkelulusan Diploma Syariah, Universiti Malaya. Namun menjadi seorang surirumah semata-mata utk mendidik anak2 supaya menjadi Insan yg berguna. Seorang Ibu yang tabah, berani serta cekal dalam menjalankan tanggungjawab sbg seorg Ibu..Jasamu akan ku kenang hingga akhir hayat.. 

Ku tahu keinginan mu utk melihat kami berjaya di dunia & akhirat. Segala penat lelah mu & diiringi doamu tidak akan ku hampakan.. Diharap moga suatu hari nnt kejayaan dpt digapai & memberi cahaya kegembiraan buat dirimu,Umi.. 

Ya Allah bantulah hamba mu ini dalam mengharungi kehidupan & mencapai kejayaan serta kebahagian didunia & akhirat dengan kasih sayang & diredhaMU,Ya Allah..

UNA SAYANG UMI!! ^-^

Assalamualaikum,


"Alhamdulillah, praise to Allah SWT. THE MOST GREATEST ^-^
"
Pagi nan indah... :)
aman.. ^-^
damai.. =)
mentari menyinar.. ;)
awan berkepul mempesona.. MasyaAllah..^-^..
ku mulakan hidup ini dengan niat kerana Mu, Ya ALLAH.. ^-^
Syukur Alhamdulillah..masih diberi peluang ..
utk menikmati & meneruskan kehidupan
sebagai insan solehah.. Ameen ^-^
ALHAMDULILLAH ^-^

Love our Family

Kecerian adalah ssuatu yg amat bermakna dlm ssbuah keluarga...jgn biarkan kecerian dimata serta kasih sayang mereka hilang kerana kita.. ku pesan buat diri & kwn2. keluarga adalah segalanya.. especially our parents..
  • Always pray for them..
  •  Don't ever talk rough to our parents.
  •  Take care of them when they sick & old.
Ya Allah! Ampunilah aku dan ibu bapaku, dan
 kasihanilah keduanya sebagaimana mereka mengasihaniku sejak kecil.
Alhamdulillah.. praise to Allah by giving mom & dad.. Umi Walid ^-^
UNA LOVE U SO MUCH!!!! , 
UMI WALID!! ^-^


Labels

Award (4) Ceramah Ustaz (1) edu (1) FardhuAin (1) Health Care (1) HomeDeco (1) IT (3) Job (2) Love (8) Other (5) Pendidikan kanak2 (3) Puasa (2) Sekolah (1) Tazkirah (15)
 
♥Husna'sBlog♥ © 2012 | Designed by Cheap TVS, in collaboration with Vegan Breakfast, Royalty Free Images and Live Cricket Score